Bijzondere mantelspeld uit zevende eeuw krijgt plek in Fries Museum
Een bijzondere mantelspeld uit de zevende eeuw krijgt een permanente plek in de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden. Het gaat om een Domburgfibula die veel groter is dan de meeste andere fibula’s, meldt Omrop Fryslân.
Foto: Vergulde domburgfibula met dierkop- en vlechtbandversiering, Swichum, 600 – 700 na Chr., (Fries Museum – Foto: Marco Hulshof)
In mei van dit jaar werd de speld gevonden door de Fries Robbert Velt. Hij vond het sieraad met zijn metaaldetector in de omgeving van het dorpje Swichum bij Leeuwarden.
“Dit is natuurlijk de droom voor elke zoeker. Ik wist dus ook niet wat mij overkwam toen ik hem vond”, zei hij in mei tegen de regionale omroep.
COLLECTIE FRIES MUSEUM | VERWORVEN MET STEUN VAN DE VRIENDEN VAN HET MUSEUM EN DE HOFSTEESTICHTING
“Het is een sieraad dat de mantel bij elkaar moest houden. Het was het pronkstuk wat men in die tijd droeg.”
Verguld zilver
Hoewel er meer Domburgfibula’s zijn – ze komen vooral voor in het Nederlandse kustgebied – is deze vrij afwijkend. Hij is met zijn 11 centimeter niet alleen veel groter dan andere fibula’s, de speld is ook gemaakt van verguld zilver, terwijl ze gewoonlijk van brons waren. Ook bijzonder aan de mantelspeld zijn de versieringen. Er staan twee beestenkoppen op. Mogelijk gaat het om de raven Huginn en Munnin; de hulpdieren van de Noordse god Odin. Daarnaast zijn vlechtbandmotieven te zien, die volgens het museum nog niet eerder op dit soort spelden zijn gevonden. Ze werden gebruikt door de ‘koningen’ en hun familie. Zij gebruikten de mooiste voorwerpen om zelf mee te pronken.
Diana Spiekhout, conservator Fries Museum
Conservator van het Fries Museum Diana Spiekhout is blij dat het museum het stuk tentoon kan stellen. “Luxegoederen, zoals deze fibula, zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze helpen ook om de samenleving van die tijd te reconstrueren”, zegt ze. “Ze werden gebruikt door de ‘koningen’ en hun familie. Zij gebruikten de mooiste voorwerpen om zelf mee te pronken, of gaven de iets minder luxe voorwerpen aan de lokale elite om hun trouw mee te winnen. Daarnaast werden dergelijke goederen geschonken aan bevriende koninklijke families als relatiegeschenken.”
Robbert Velt zei in mei al dat niet duidelijk is waarom het sieraad in de grond lag. “Het kan zijn begraven of het kan een offer zijn geweest.”
Wanneer publiek de fibula kan zien, is nog niet bekend.